Dions gouden dag als steward bij Arke

10 september 2013

 

Enige tijd geleden werd de afdeling Cabin Crew Management benaderd met de vraag of ArkeFly een wens in vervulling kon laten gaan voor Dion Hesselink. Dion is een jongen van 16 jaar en heeft een zeldzame stofwisselingsziekte.

Dion heeft vorig jaar een open dag bijgewoond op het TIO, en werd gegrepen door het werk wat cabinepersoneel doet. Gezien zijn beperking behoort het volgen van een opleiding aan de TIO niet tot de mogelijkheden, maar had hij wel de wens om eens een dag als steward te willen ervaren.

De afdeling Cabin Crew Management reageerde met veel enthousiasme en na wat heen en weer gemail en kennismaking met de ouders stond een vlucht gepland op 10 september, met bestemming Antalya. Aangezien het voor Dion best een spannende dag zou worden, was afgesproken dat ook zijn tweelingbroer Mart zou meegaan. Om precies 09.00 uur werden de jongens opgehaald in de stationshal van Schiphol, waarna ze een rondleiding kregen in de crewroom van de cabine en cockpitbemanning. Aangezien iedere vlucht wordt begonnen met een briefing waren Dion en Mart hierbij ook aanwezig.

Na de briefing vervolgde de crew hun weg naar het vliegtuig en als ‘vast’ onderdeel van de crew waren de jongens vanzelfsprekend aanwezig bij de voorbereiding van het vliegtuig.

 

Nadat de passagiers waren ingestapt en het vliegtuig was opgestegen, meldde Dion zich al vrij snel, met de vraag “waar kan ik helpen?”. Aangezien Dion een speciale gast was en niet direct herkenbaar als steward, werd eerst een omroep gedaan naar de passagiers waarbij de speciale aanwezigheid van Dion bekend werd gemaakt.

Vanaf het moment dat Dion bezig was met zijn ‘taken’, was hij niet meer te stoppen. In alle 3 de klasses was Dion actief, waarbij zijn takenpakket onder meer bestond uit het uitdelen van maaltijden, snoepjes, opnemen van drankjes en ophalen van het afval. Zowel op de crew als passagiers maakte Dion veel indruk, daar hij bijzonder servicegericht was, maar ook zijn harde werken werd gezien. Wat het helemaal bijzonder maakt, is het feit dat Dion nog nooit in een vliegtuig had gestaan.

Natuurlijk mochten de jongens ook een kijkje nemen in de cockpit, waar Dion zich bijzonder comfortabel voelde. Niet alleen deed hij een ‘diepte interview’ bij de vliegers, waarbij hij ook verrassende vragen stelde als “wanneer heb jij jouw hypotheek afbetaald?”

Dat hij lekker in zijn vel zat was ook duidelijk te merken in zijn communicatie met de collega stewardessen. Op vragen of hij bij iets kon assisteren antwoordde Dion zonder moeite “even wachten, ik ga eerst even dit afmaken.”

Dion was zo hard aan het werk, dat hij zelfs even afgeremd moest worden, aangezien hij natuurlijk ook de tijd moest hebben om even te kunnen eten. Ook hierin kwam zijn zorgzaamheid naar voren, daar zijn eerste reactie was “zorgen jullie ervoor dat jullie ook wel gaan eten?”

Het was natuurlijk ‘de dag van Dion’, maar ook zijn broer Mart viel op door zijn zorgzaamheid om zijn broertje.

 

Nadat de passagiers omstreeks 21.00 uur in Amsterdam met dezelfde hartelijkheid gedag werd gezegd, kreeg zowel Dion als Mart een herinnering mee voor deze bijzondere dag. Het was weliswaar een lange dag, maar ook het laatste stukje lopen naar ‘arrival’ was voor Dion geen probleem, zodat de ouders van Dion en Mart hun jongens weer konden verwelkomen in de ontvangsthal van Schiphol.

 

Al met al was het een dag waarbij de verwachting is dat Dion hier nog een lange tijd met een glimlach aan terug zal denken. Die glimlach werd overigens ook veelal gezien bij passagiers en werd door passagiers verteld “wat doet Dion het leuk en wat leuk dat ArkeFly dit mogelijk maakt.” En om dit te benadrukken werd zowel op de landing te Antalya als op Schiphol de vlucht afgesloten met een luid applaus van de passagiers.