Joris kan eindelijk paardrijden

December 2010

 

 “Joris is 11 jaar. Als gevolg van zuurstofgebrek bij de geboorte heeft hij een hersenbeschadiging waardoor hij over zijn hele lichaam zijn spieren niet kan aansturen. Hij zit in een rolstoel en kan niet praten. Regelmatig is hij boos op de hele wereld omdat hij zoveel wil en zijn lijf zo weinig kan. Toch proberen we samen altijd te zoeken naar mogelijkheden die er wel zijn.

 

En zo kwamen we drie jaar geleden bij de manege de Kapberg, waar mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking kunnen paardrijden. We vonden en vinden het geweldig bij de Kapberg. Hoewel er die eerste periode drie paar handen nodig zijn om Joris op het paard te houden en te laten rijden. Hij zit soms met, soms zonder zadel lekker op de warme rug van Nero, een fjorden paard dat wel tegen een stootje kan. De eerste maanden is Joris zo moe dat hij na tien minuten zitten op het paard word neergelegd zodat hij toch lekker kan ontspannen.

 

En zo heeft Joris een hobby gevonden die hem veel plezier geeft. Als ouders zijn wij vooral ook blij met de positieve invloed op Joris zijn lichamelijke aspecten. Joris traint op het paard zijn romp- en hoofdbalans en ontspant zijn beenspieren die in het dagelijks leven alleen maar aangespannen (en dus verkorten) worden. Super dus! Echter, Joris groeit, wordt langer en zwaarder. Het is voor hem en zijn begeleiders steeds moeilijker om hem op het paard (vast) te houden. Bestaande zadels bieden niet de steun die hij nodig heeft en het ziet er naar uit dat we het rijden achter ons moeten laten of… Misschien kan er en zadel op maat gemaakt worden, zodat Joris toch kan blijven rijden. Richelle, een amazone die ook op de kapberg rijdt, neemt contact op met Kans voor een Kind. Ze legt de situatie uit en een aantal weken later zitten we bij ons thuis de situatie verder uit te leggen. Er zijn al gedachten over hoe het zadel eruit moet zien en er is al bedacht wie dat wellicht zou kunnen maken.

 

Wouw, er komt toestemming, Joris krijgt zijn kans, we mogen aan de slag! Wim Westra van FlexQuality heeft een klittenbandzadel ontwikkelt dat als basis gaat dienen. Op dit zadel wordt voor onder Joris zijn billen een zacht gedeelte gemaakt. Er komt een speciale grijpbeugel, zodat Joris zich vast kan houden En er worden blokken voor onder zijn benen en een blok voor rond zijn heupen gemaakt, die flexible op het klittenband vastgemaakt kunnen worden.

 

Na passen, denken en tussenpassen is zaterdag 11 september 2010 de grote dag. Het zadel is prachtig verpakt in een grote doos. Als Joris op het paard zit rijden ze weg. Helpende handen zijn nauwelijks nog nodig. Hij heeft voldoende steun en kan zichzelf goed vasthouden. Wat een feest!

 

Nadien trakteert Sandra Weiden van Kans voor een Kind ook nog op een prachtige taart waarop Nero is afgebeeld en sluiten we smullend de dag af.

 

Bedankt Kans voor een Kind, bedankt alle sponsoren. Deze kans geeft Joris jarenlang

beweging en plezier.”

 

Monique